środa, 30 października 2013
Pomóżcie proszę, szybko!!!
Potrzebuję Waszej pomocy. Tu i teraz. Najpóźniej do jutra do godziny 18:00...
bo w piątek sklepy pozamykane, a składniki gdzieś nabyć muszę!
W sobotę i niedzielę robię urodzinki Młodej - zjadą się babcie ciocie, dziadki i wujki.
I jak zwykle pojawia się problem, co postawić na stół.
Rzućcie zatem proszę jakimiś sprawdzonymi przepisami na sałatki.
Dodam, że lubię eksperymentować, łączyć coś, co z góry wydaje się skazane na klęskę :) Wprawdzie moim gościom czasami apetyt dziwnie nie dopisuje, ale co tam, moja kuchnia, moje żarcie :). Więc soczewica, kozi ser, seler naciowy, bakłażany i inne takie mile widziane. Ale nie tylko.
Zrobiłam ostatnio sałatkę:
- ogórek zielony
- orzeszki solone
- 2 ząbki czosnku
- sól
Pycha!!!! Polecam.
Ale teraz póki co liczę na Was!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brokułowa - moja najulubieńsza:)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- mały, gęsty jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek lub dwa czosnku
- garść słupków lub płatków migdałów
- sól, pieprz
rokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
(b. krótko gotuj) ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia, ja to robię na maśle:). Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami.
Furszulina, ja wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńteż lubię brokułową, ale trochę inną, daję pomidory koktajlowe, ósemki jajka na twardo, do sosu czosnek i posiekany koperek w dużej ilości
brokuły blanszuję w wodzie z solą, cukrem i kilkoma ząbkami czosnku
Olga ja bym z chęcią spróbowała Twojej ale niestety mój żołądek nie toleruje pomidorów:((
UsuńJa jeszcze robię brokuły, kukurydza, ziarna słonecznika podprażone na suchej patelni i sos czosnkowy.
Pycha :)
Usuńja też komponuję różne składniki, dodaję też prażone ziarna słonecznika i/lub dyni
bardzo mi smakuje połączenie brokuła z czosnkiem np. właśnie w postaci sosu
Znalazłam jeszcze taka stronę:
http://pychotka.pl/Sa%C5%82atki/
zapomniałam jeszcze dodać, że po blanszowaniu i odcedzeniu brokułów przelewam je b. zimną wodą (przegotowaną)
Usuńmają wtedy bardzo ładny ciemnozielony kolor
https://sites.google.com/site/andrzejakowacz/jadlem/salatkazpestekawokadoibrokulami albo https://sites.google.com/site/andrzejakowacz/jadlem/pestkowasalatka
OdpowiedzUsuńhttp://www.smaczny.pl/przepis,zielona_salata_z_kozim_serem
OdpowiedzUsuńja mam sałatkę któa jest strasznie prosta a zawsze goście nad nia pieją i jedzą
OdpowiedzUsuń6 jajek na twardo
pół kg pieczarek
szypiorek
pieczarki w drobniutką kostke pokroic i udusić na oliwie
jajaka na drobno
szczypiorek
pomieszac, dodac majonez sol i pieprz
ja do krojenia na drobno używam takich siatek metalowych, idzie wtedy szybciutko
1 kg pieczarek
OdpowiedzUsuń2 duże selery ( z jak największą białą częścią )
sól, pieprz
majonez
umyte pieczarki gotujemy 15 min i odcedzamy
białą część selera kroimy na połówki talarków , zalewamy na 5 min wrzącą wodą.
ostygle pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki, dorzucamy seler, solimy, pieprzymy i majonezujemy.
wstawiamy pod przykrywką do lodówki na minimum 12 godz, (im dłużej,tym lepiej).
sałatka siem gryzie, a my gryziemy jenzyk z łakomstfa.
pychota- polecam
czy to na pewno seler a nie por?
Usuń2 duże selery z jak największą białą częścią, to chyba jednak por :::))))
Usuńtesz mnie siem tak by zdawauo:PP
Usuńpomylona jezdem :PPP
UsuńSałata (różne rodzaje)
OdpowiedzUsuńKawałki fileta z kurczaka podsmażonego na patelni, wystudzone
Pomidorki koktailowe połówki, lub ćwiartki
Płatki migdałów podprażone na suchej patelni
Parmezan tarty w wiórki
Sos redukowany z octu balsamicznego (do zdobycia np w lidlu)
Oliwa, ocet balsamiczny (2 łyżki), czosnek (1-2 ząbki), sól, pieprz na sos vinegrette (ingrediencjie do słoika, mieszasz i chłodzisz)
Całość składników (bez parmezanu) wyrzucasz na sałatę, dodajesz sos i mieszasz. Na talerzu dodajesz strzępy parmezanu i polewasz redukowanym sosoem.
O matko, jakie to jest dobre :o)
cukier! zapomniałam o cukrze do vinegrettu! łyżeczka, najlepiej trzcinowego
Usuńnie sałatka
OdpowiedzUsuńopakowanie rozdrobnionego szpinaku mieszamy z 4 całymi jajami
rozsmarowywujemy na blasze na papierze pieczeniowym i pieczemy ok 25 min, czem dłużej, żeby lekko zbrązowiało z góry, studzimy
smarujemy serkiem almette śmietankowym i układamy równomiernie kawałki wędzonego łasosia i zawijamy w roladkę
zawijamy w folię alu i do ladówki
kroimy na plastry ok 1 cm
wbrew pozorom nie ma dużo roboty, a efektowne :)
wróć, dawno nie robiuam
Usuńhttp://gotowanie.onet.pl/przepisy/rolada-szpinakowa-z-wedzonym-lososiem,112219.html
a u Alex tak:
Usuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/rolada-ososiowo-szpinakowa-wg-aleex.html
Lucha, brzmi smakowicie, tylko nie umiem sobie wyobrazić tego zawijania... to będzie na tyle sztywne, że się da zawinąć?
Usuńz zawijaniem troszkem zabawy, ale da się :)
Usuńco do linka- ja na pewno nie dawałam mąki i czosnku-łosoś jest wystarczająco wyrazisty :)
i nie podsmażałam, dlatego dłużej piekłam, bo wodniste było :P
ale, ale
OdpowiedzUsuńpamiętam, że Mamma nie może majonezu!
Olgo, spokojnie, dam jogurt naturalny :)
Usuńfszystko powyzej mniam. jedno lepsze od drugiego. Mia fpraszam sie na impreze. :)
OdpowiedzUsuńLola, czekam, sobota 16:00 lub niedziela 16:00 - do wyboru :)
Usuńtakie dobre to pszyjdem dwa razy. ;)
Usuńto już z noclegiem proponuję, cobyś tam i z powrotem jeździć nie musiała, Lolu :)
Usuńhttp://kobieta-tez-czlowiek.blog.onet.pl/2012/01/13/salatka-uniwersalna/
OdpowiedzUsuńhttp://kobietatezczlowiek.blogspot.com/2013/03/saatka-z-ososia-pychota.html
prześlicznie wyglądają rozłożone na talerzu figi pokrojone w plastry, na każdym - za przeproszeniem - kupa koziego miękkiego sera, a na tym jakiś mały owoc - malina, porzeczka, czy coś w podobie :))
Kurczak pieczony, ananas, por, czerwona fasola, majonez. Wymieszać i gotowe. Proste w wykonaniu, szybkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńdziewczyny jakby co to na ciepło też coś możecie zapodać :)
OdpowiedzUsuńtrzydniowy bigos :p
Usuńschabowe!
Usuńdowolny farsz w ciasto francuskie, do tego sosik zależny od farszu
UsuńO tak Luszko. Ciasto francuskie zawsze schodzi - zwłaszcza takie małe pakieciki na hapsa (chapsa?)
UsuńJa często robię nadzienie szpinakowe i pieczarkowe. Mile widziany przez gości sosik czosnkowy.
a robicie ciasto francuskie, czy kupujecie??
UsuńKupuję, zawiń w nie parówki, ser żółty i zapiecz, jest pyszne, chociaż nie lubię parówek i tanie ;D
Usuńdreamu, parówki tańsze niż łosoś z pewnością, ale chyba daruję moim gościom :)
UsuńJa kupuję. :)
UsuńSałatki:
OdpowiedzUsuńhttp://nieladmalutki.blogspot.com/2012/10/zote-pieczarki-i-seler-czyli-saatka.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/03/co-do-pracy2-saatka-niezwykle-wiosenna.html
na ciepło:
http://nieladmalutki.blogspot.com/2012/11/pikantny-osos-z-mleczkiem-kokosowym-w.html?showComment=1354462721960#c5064949021295622873 uwielbiam, znajomi też się zajadają :)
tak jak i tym http://nieladmalutki.blogspot.com/2011/08/pikantny-kurczak-zapiekany-z-cukinia.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2011/11/po-polsku-zimowo-jesiennie-zapiekana.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2012/03/wiosenna-ulegosc-do.html
Trzymam kciuki za kulinarne przygody :)))
Makaron kolanka czarna oliwka rukolą mozzarellą i odrobina chili dla koloru
OdpowiedzUsuńmniam!
Usuńnie czytam przepisów, gdzie cos jest z puszki
Ja właśnie robię taką:
OdpowiedzUsuńkilka jajek na twardo, seler konserwowy ze słoika, ananas z puszki, kukurydza i albo sparzona cebula albo por (pora nie parzymy;-). Sól, pieprz i majonez. Uwielbiam.
Z pekinki (tej jeszcze nie robiłam, ale dziś inauguracja).
Składniki (na 4 porcje):
- mała główka kapusty pekińskiej
- 1,2 papryczki chilli
- mielone chili
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
Olej rozgrzać. Wsypać imbir, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojoną dość drobno kapustę. Z papryczek usunąć ziarenka, pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. Doprawić chili, sosem sojowym i ewentualnie solą, wymieszać. Smażyć razem przez około 1 minutę, nie więcej, żeby kapusta nie straciła jędrności. Kiedy ostygnie wstawić na 1-3 godziny do lodówki.
wow, Amisha, ten drugi przepis naprawdę mnie zaciekawił... mhm, może zaryzykuję :)
UsuńMnie też, dlatego mam już wszystkie składniki i tez będę dziś ryzykować. Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy ;)
Usuńrobisz dzisiaj?? to daj znać czy smaczna, jakby co to zrobię na niedzielę :)
UsuńZamierzam - jak nie dziś to jutro. Dam znać na mur.
Usuń1/2 kg szynki konserwowej w plasterkach kroimy w zapałkę
OdpowiedzUsuń1 duża cebula pokrojona w cieniusieńkie półplasterki i rozdzielamy każde piórko
8 konserwowych papryczek pepperoni - oczyszczamy z pestek i kroimy drobno
puszka czerwonej fasolki Bonduelle
pęczek pietruszki drobno siekamy
5 plasterków żółtego sera pokrojonego tak jak szynka- w zapałkę
całość mieszamy i zalewamy ostrym ketchupem, tylko tak aby dobrze połączył wszystkie składniki
pycha:)
mówi to viki, która raczej ketchupu nie lubi;P
swoją drogą, zgłodniałam buuuu
te papryczki to takie długie cienki papryki np te
Usuńhttps://www.frisco.pl/pid,3132/n,ROLNIK-Standard-Papryka-peperoni/stn,product
viki, już zapisałam i pooglądałam Rolnikowe papryczki :)
Usuńteraz tylko mam dylemat, który wybrać... wszystkie brzmią smakowicie!
dziewczyny! i chłopaku!
OdpowiedzUsuńjesteście cudni, tyle przepisów, że teraz to ja naprawdę mam dylemat!! Ale wybrałam póki co cztery i chyba te sałatki zrobię.
A na ciepło trzydniowy bigos wg przepisu Luchy oczywiście :::))))
Ale piszcie nadal jak coś macie, na zakupy jadę dopiero około 16, więc jestem jeszcze otwarta :)
http://rozkosze-stolu.blogspot.com/2013/10/saatka-z-rzepy-i-wedzonego-ososia.html
OdpowiedzUsuńI jak poszlo?
OdpowiedzUsuńwłasnie, też o to chciałam zapytać :)
Usuńwięc jak poszło?