środa, 30 października 2013

Pomóżcie proszę, szybko!!!


Potrzebuję Waszej pomocy. Tu i teraz. Najpóźniej do jutra do godziny 18:00...

bo w piątek sklepy pozamykane, a składniki gdzieś nabyć muszę! 

W sobotę i niedzielę robię urodzinki Młodej - zjadą się babcie ciocie, dziadki i wujki.
I jak zwykle pojawia się problem, co postawić na stół. 
Rzućcie zatem proszę jakimiś sprawdzonymi przepisami na sałatki. 
Dodam, że lubię eksperymentować, łączyć coś, co z góry wydaje się skazane na klęskę :) Wprawdzie moim gościom czasami apetyt dziwnie nie dopisuje, ale co tam, moja kuchnia, moje żarcie :). Więc soczewica, kozi ser, seler naciowy, bakłażany i inne takie mile widziane. Ale nie tylko.
Zrobiłam ostatnio sałatkę:
- ogórek zielony
- orzeszki solone
- 2 ząbki czosnku
- sól
Pycha!!!! Polecam.

Ale teraz póki co liczę na Was!!!

52 komentarze:

  1. Brokułowa - moja najulubieńsza:)
    Składniki:

    - dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
    - ok. 10-15 dag sera feta
    - mały, gęsty jogurt naturalny
    - łyżka majonezu
    - ząbek lub dwa czosnku
    - garść słupków lub płatków migdałów
    - sól, pieprz

    rokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
    (b. krótko gotuj) ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia, ja to robię na maśle:). Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Furszulina, ja wykorzystam Twój przepis :)
    też lubię brokułową, ale trochę inną, daję pomidory koktajlowe, ósemki jajka na twardo, do sosu czosnek i posiekany koperek w dużej ilości
    brokuły blanszuję w wodzie z solą, cukrem i kilkoma ząbkami czosnku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga ja bym z chęcią spróbowała Twojej ale niestety mój żołądek nie toleruje pomidorów:((
      Ja jeszcze robię brokuły, kukurydza, ziarna słonecznika podprażone na suchej patelni i sos czosnkowy.

      Usuń
    2. Pycha :)
      ja też komponuję różne składniki, dodaję też prażone ziarna słonecznika i/lub dyni
      bardzo mi smakuje połączenie brokuła z czosnkiem np. właśnie w postaci sosu
      Znalazłam jeszcze taka stronę:
      http://pychotka.pl/Sa%C5%82atki/

      Usuń
    3. zapomniałam jeszcze dodać, że po blanszowaniu i odcedzeniu brokułów przelewam je b. zimną wodą (przegotowaną)
      mają wtedy bardzo ładny ciemnozielony kolor

      Usuń
  3. https://sites.google.com/site/andrzejakowacz/jadlem/salatkazpestekawokadoibrokulami albo https://sites.google.com/site/andrzejakowacz/jadlem/pestkowasalatka

    OdpowiedzUsuń
  4. http://www.smaczny.pl/przepis,zielona_salata_z_kozim_serem

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam sałatkę któa jest strasznie prosta a zawsze goście nad nia pieją i jedzą

    6 jajek na twardo
    pół kg pieczarek
    szypiorek
    pieczarki w drobniutką kostke pokroic i udusić na oliwie
    jajaka na drobno
    szczypiorek
    pomieszac, dodac majonez sol i pieprz

    ja do krojenia na drobno używam takich siatek metalowych, idzie wtedy szybciutko

    OdpowiedzUsuń
  6. 1 kg pieczarek
    2 duże selery ( z jak największą białą częścią )
    sól, pieprz
    majonez

    umyte pieczarki gotujemy 15 min i odcedzamy
    białą część selera kroimy na połówki talarków , zalewamy na 5 min wrzącą wodą.
    ostygle pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki, dorzucamy seler, solimy, pieprzymy i majonezujemy.
    wstawiamy pod przykrywką do lodówki na minimum 12 godz, (im dłużej,tym lepiej).
    sałatka siem gryzie, a my gryziemy jenzyk z łakomstfa.
    pychota- polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy to na pewno seler a nie por?

      Usuń
    2. 2 duże selery z jak największą białą częścią, to chyba jednak por :::))))

      Usuń
    3. tesz mnie siem tak by zdawauo:PP

      Usuń
  7. Sałata (różne rodzaje)
    Kawałki fileta z kurczaka podsmażonego na patelni, wystudzone
    Pomidorki koktailowe połówki, lub ćwiartki
    Płatki migdałów podprażone na suchej patelni
    Parmezan tarty w wiórki
    Sos redukowany z octu balsamicznego (do zdobycia np w lidlu)
    Oliwa, ocet balsamiczny (2 łyżki), czosnek (1-2 ząbki), sól, pieprz na sos vinegrette (ingrediencjie do słoika, mieszasz i chłodzisz)
    Całość składników (bez parmezanu) wyrzucasz na sałatę, dodajesz sos i mieszasz. Na talerzu dodajesz strzępy parmezanu i polewasz redukowanym sosoem.
    O matko, jakie to jest dobre :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier! zapomniałam o cukrze do vinegrettu! łyżeczka, najlepiej trzcinowego

      Usuń
  8. nie sałatka

    opakowanie rozdrobnionego szpinaku mieszamy z 4 całymi jajami
    rozsmarowywujemy na blasze na papierze pieczeniowym i pieczemy ok 25 min, czem dłużej, żeby lekko zbrązowiało z góry, studzimy
    smarujemy serkiem almette śmietankowym i układamy równomiernie kawałki wędzonego łasosia i zawijamy w roladkę
    zawijamy w folię alu i do ladówki
    kroimy na plastry ok 1 cm

    wbrew pozorom nie ma dużo roboty, a efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wróć, dawno nie robiuam

      http://gotowanie.onet.pl/przepisy/rolada-szpinakowa-z-wedzonym-lososiem,112219.html

      Usuń
    2. a u Alex tak:
      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/rolada-ososiowo-szpinakowa-wg-aleex.html

      Usuń
    3. Lucha, brzmi smakowicie, tylko nie umiem sobie wyobrazić tego zawijania... to będzie na tyle sztywne, że się da zawinąć?

      Usuń
    4. z zawijaniem troszkem zabawy, ale da się :)
      co do linka- ja na pewno nie dawałam mąki i czosnku-łosoś jest wystarczająco wyrazisty :)
      i nie podsmażałam, dlatego dłużej piekłam, bo wodniste było :P

      Usuń
  9. ale, ale
    pamiętam, że Mamma nie może majonezu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olgo, spokojnie, dam jogurt naturalny :)

      Usuń
  10. fszystko powyzej mniam. jedno lepsze od drugiego. Mia fpraszam sie na impreze. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lola, czekam, sobota 16:00 lub niedziela 16:00 - do wyboru :)

      Usuń
    2. takie dobre to pszyjdem dwa razy. ;)

      Usuń
    3. to już z noclegiem proponuję, cobyś tam i z powrotem jeździć nie musiała, Lolu :)

      Usuń
  11. http://kobieta-tez-czlowiek.blog.onet.pl/2012/01/13/salatka-uniwersalna/
    http://kobietatezczlowiek.blogspot.com/2013/03/saatka-z-ososia-pychota.html
    prześlicznie wyglądają rozłożone na talerzu figi pokrojone w plastry, na każdym - za przeproszeniem - kupa koziego miękkiego sera, a na tym jakiś mały owoc - malina, porzeczka, czy coś w podobie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczak pieczony, ananas, por, czerwona fasola, majonez. Wymieszać i gotowe. Proste w wykonaniu, szybkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. dziewczyny jakby co to na ciepło też coś możecie zapodać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dowolny farsz w ciasto francuskie, do tego sosik zależny od farszu

      Usuń
    2. O tak Luszko. Ciasto francuskie zawsze schodzi - zwłaszcza takie małe pakieciki na hapsa (chapsa?)
      Ja często robię nadzienie szpinakowe i pieczarkowe. Mile widziany przez gości sosik czosnkowy.

      Usuń
    3. a robicie ciasto francuskie, czy kupujecie??

      Usuń
    4. Kupuję, zawiń w nie parówki, ser żółty i zapiecz, jest pyszne, chociaż nie lubię parówek i tanie ;D

      Usuń
    5. dreamu, parówki tańsze niż łosoś z pewnością, ale chyba daruję moim gościom :)

      Usuń
  14. Sałatki:
    http://nieladmalutki.blogspot.com/2012/10/zote-pieczarki-i-seler-czyli-saatka.html
    http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/03/co-do-pracy2-saatka-niezwykle-wiosenna.html

    na ciepło:
    http://nieladmalutki.blogspot.com/2012/11/pikantny-osos-z-mleczkiem-kokosowym-w.html?showComment=1354462721960#c5064949021295622873 uwielbiam, znajomi też się zajadają :)
    tak jak i tym http://nieladmalutki.blogspot.com/2011/08/pikantny-kurczak-zapiekany-z-cukinia.html
    http://nieladmalutki.blogspot.com/2011/11/po-polsku-zimowo-jesiennie-zapiekana.html
    http://nieladmalutki.blogspot.com/2012/03/wiosenna-ulegosc-do.html

    Trzymam kciuki za kulinarne przygody :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaron kolanka czarna oliwka rukolą mozzarellą i odrobina chili dla koloru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniam!

      nie czytam przepisów, gdzie cos jest z puszki

      Usuń
  16. Ja właśnie robię taką:

    kilka jajek na twardo, seler konserwowy ze słoika, ananas z puszki, kukurydza i albo sparzona cebula albo por (pora nie parzymy;-). Sól, pieprz i majonez. Uwielbiam.

    Z pekinki (tej jeszcze nie robiłam, ale dziś inauguracja).

    Składniki (na 4 porcje):
    - mała główka kapusty pekińskiej
    - 1,2 papryczki chilli
    - mielone chili
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru
    - 4 łyżki sosu sojowego
    - sól

    Olej rozgrzać. Wsypać imbir, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojoną dość drobno kapustę. Z papryczek usunąć ziarenka, pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. Doprawić chili, sosem sojowym i ewentualnie solą, wymieszać. Smażyć razem przez około 1 minutę, nie więcej, żeby kapusta nie straciła jędrności. Kiedy ostygnie wstawić na 1-3 godziny do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, Amisha, ten drugi przepis naprawdę mnie zaciekawił... mhm, może zaryzykuję :)

      Usuń
    2. Mnie też, dlatego mam już wszystkie składniki i tez będę dziś ryzykować. Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy ;)

      Usuń
    3. robisz dzisiaj?? to daj znać czy smaczna, jakby co to zrobię na niedzielę :)

      Usuń
    4. Zamierzam - jak nie dziś to jutro. Dam znać na mur.

      Usuń
  17. 1/2 kg szynki konserwowej w plasterkach kroimy w zapałkę
    1 duża cebula pokrojona w cieniusieńkie półplasterki i rozdzielamy każde piórko
    8 konserwowych papryczek pepperoni - oczyszczamy z pestek i kroimy drobno
    puszka czerwonej fasolki Bonduelle
    pęczek pietruszki drobno siekamy
    5 plasterków żółtego sera pokrojonego tak jak szynka- w zapałkę
    całość mieszamy i zalewamy ostrym ketchupem, tylko tak aby dobrze połączył wszystkie składniki
    pycha:)
    mówi to viki, która raczej ketchupu nie lubi;P


    swoją drogą, zgłodniałam buuuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te papryczki to takie długie cienki papryki np te
      https://www.frisco.pl/pid,3132/n,ROLNIK-Standard-Papryka-peperoni/stn,product

      Usuń
    2. viki, już zapisałam i pooglądałam Rolnikowe papryczki :)
      teraz tylko mam dylemat, który wybrać... wszystkie brzmią smakowicie!

      Usuń
  18. dziewczyny! i chłopaku!
    jesteście cudni, tyle przepisów, że teraz to ja naprawdę mam dylemat!! Ale wybrałam póki co cztery i chyba te sałatki zrobię.
    A na ciepło trzydniowy bigos wg przepisu Luchy oczywiście :::))))
    Ale piszcie nadal jak coś macie, na zakupy jadę dopiero około 16, więc jestem jeszcze otwarta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. http://rozkosze-stolu.blogspot.com/2013/10/saatka-z-rzepy-i-wedzonego-ososia.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. własnie, też o to chciałam zapytać :)
      więc jak poszło?

      Usuń